Duke Nukem Megakoksz Edition

2015. január 10. 00:50 - Tai Po

duke.jpg

Emlékszel még a múlt századra? 1996-ra mikor a szőke kigyúrt baromállat egy lábával rúgta szét a disznórendőröket meg a többi rusnyaságot? Bizony: Duke Nukem volt az a szétkokszolt amerikai példakép. 

Aki szerteszét lőtt mindent, belehugyozott az összes piszoárba és az össze táncosnőnek pénzt adott. Valamint minden tükörbe nézve megállapította, hogy milyen rohadt jól is néz ki. Na! Az volt akkor az ördög, mert volt benne alulöltözött elmosott sprite táncosnő és a moziban csak pornófilmek mentek, amiből egyébként te semmit nem láttál. Maga az ördög. Az anyák szenteltvízzel locsolták a monitorokat és kiszedték a WASD-t a billentyűzetből.  A főcímdaltól meg egyenesen kimentél volna az utcára pofán verni valakit. 

Ez az érzés jött vissza mikor megláttam a Duke Nukem 3D Megaton Edition-t. Mert most már akár FULL HD-ben is tolhatod Playstation 3-on és a WC-n  is PS VITA-n! Ami a jó hír, hogy ez most - ha kőgazdag PS Plus-os vagy - egy filléredbe sem kerül. Ha most elszalasztod, később megfizetsz!

Gyorsan mellbe is rúgott a játék! Oké nem azt a botrány kinézetet kapjuk mint 96-ban, de megkapjuk azt a játékmenetet. Azt, ami akkor nem késztetett arra, hogy a billentyűzetet a falhoz csapkodjam. De most keresd meg a piros kártyát, a zöldet, a kéket. Sehol egy rohadt nagy nyíl a képernyő közepén, ami mutatná, hogy „Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?”. Na meg ugye Duke hiába van tele fehérjével meg kreatinnal, mégse tud felgyógyulni egy két bekapott lövés után. Tehát nem megy az, hogy elbújok a sarok mögé gyógyulni. Viszont cserébe bele tud hugyozni a piszoárba, ami egy Call Of Duty-ban sincsen benne.  Ez pontosan azt jelenti, hogy a padlót elég sűrűn meg fogod nézni. A disznó rendőr a shotgunnal közelről egykettőre meghág aztán lesz ám búgatás.  A másik pedig hogy nincs ám zoom, meg semmi okosság. Az a gomb itt egy lábat repít előre, ami elég hatékony, a kisebb ellenfeleket szét lehet rugdosni rendesen, és ha közelharcra kerül a sor érdemes használni. 

dukenukemmegaton.jpg

Duke Nukem napszemüvegbe, szivarral a szájában kigyúrva a te kezeid közt - de még az én kezemben is - néha totál béna lett. Hiába, elkényeztettek minket. Ennek az az ára, hogy állandóan padlót fogsz és akkor nagy nehezen lenyomod az első szintet, erre a végén kiírják, hogy egyébként 57 másodperc alatt is le lehet nyomni. Te a 15 perceddel a súlyosan kretének szintjén mozogsz. Mondjuk közrejátszik az is, hogy mindent meg lehet piszkálni: villanyt kapcsolgatni, biliárdgolyókat lökdösni, nőket táncoltatni, tükörben pózolni. 

Aki szerette az tudja, mire számíthat. Aki pedig nem is ismeri a 96-os eredetit, az pedig csak egy ocsmányságot fog látni. Sajnos ez van. Duke Nukem halhatatlan. Erre, most ha újságban vagy máshol olvasol egy tesztet, és jól lepontozzák, akkor azt te ne hidd el!  Ezt nem kell pontozni. Nézz bele! Világos hogy a mai szemmel egy fos, de ha belemersz harapni a fosba, még tetszhet is az íze!

 

Csípős véleménye: "Ami régen jó volt, az ma már nem jó, ezt el kell fogadni, szép is lenne, ha a Trabantot is újra kiadnák változatlan formában, biztos elkelne belőle jó pár, de a mai autóktól messze elmaradna. Ugyanez a helyzet Duke-al is, koksz ide koksz oda, több botox kellett volna, mert ez így elég öreg!”

Paprika véleménye: "Duke Nukem egy örök klasszikus, nagyon jól mutatja mennyit változott a műfaj 96 óta. Ez a komplett pakk egy szeletet ad a múltból, ami kötelező minden gamer számára!" 

 

Végül egy kis videó ízelítő, hogy nehogy váratlanul érjen az a bizonyos íz:

Mi a GamerBajusz és mit keresel itt? 

Az utóbbiról fogalmunk sincsen, de az előbbit megválaszoljuk: egy hely, ahol végre megtalálod milyenek igazából a játékok! Nincs szakmai szemléletmód, nincsen szakzsargon, nincsen 10-es skála, ahol minden játék 6 pont feletti értékelést kap. Ha valami rossz, akkor az arcodba vágjuk. Ha valami egy életre szóló élmény, akkor nem kíméljük a szavakat, hogy ezt elmondjuk neked. 

Ja, és pödörjük a bajszunkat! NON-STOP, úgy hogy ne maradj le egy pödrésről sem: kövess minket Facebook-on!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerbajusz.blog.hu/api/trackback/id/tr57057743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zaius · http://zaiusworld.blog.hu/ 2015.01.13. 10:19:57

Számomra minden idők legjobb játéka, a NO.1! Anno Playstation-ön rengeteg toltam és a mai napig elő szoktam venni! Köszi az írást, tetszett nagyon, még 1 ok, hogy Vitát vegyek... És számomra talán a legfőbb! :)

ElsőBajusz 2015.01.18. 19:46:57

@Dr. Zaius: Örülünk hogy tetszett. Első hozzászólóként vendégünk vagy egy jó kis kerítés festés marató ágyasra az első blog találkozónkon, amit természetesen egy tanyán tartunk majd. Valahol. Valamikor. ;)
süti beállítások módosítása